TR
Çevir:
TR
TR
Çevir:
TR
Müzik terapi disiplini, çalışma alanının merkezine insanı alır.
Bu sebeple, insanla çalışan diğer tüm disiplinler gibi bir dizi mesleki etik (ahlâkî) standarda uymak, hem uygulayıcının, hem de katılımcının sağlığı açısından önemlidir.
Müzik Terapi Akademisi,
Müzik Terapi Derneği (MÜZTED) etik kodunu benimsemektedir.
Avrupa Müzik Terapi Konfederasyonu (EMTC) ve
Dünya Müzik Terapi Federasyonu (WFMT) etik kılavuzları doğrultusunda hazırlanmış bu etik rehberi, aşağıda bulabilirsiniz.
Giriş
Avrupa Müzik Terapi Konfederasyonu (EMTC) ‘na dahil Müzik Terapi Derneği (MÜZTED) çatısı altındaki müzik terapistler; müzik terapi süreçlerini yasal ve sosyal sorumluluklar çerçevesinde yürütmeyi kabul eder.
Bu, terapi hizmetine ve terapötik ilişkiye girilen bireylere karşı kişisel yükümlülükleri kabul etmeyi gerektirir.
Bu Etik Kod, katılımcıları / hastaları / danışanları etik olmayan uygulamalardan korumaya ve üyeleri profesyonelce davranmaya yönlendirmeye hizmet eder.
Madde 1 - Uygulanabilirlik
1.1 Bu Etik Kod, EMTC’nin Etik Kod’u ile uyumludur.
1.2 Bu Etik Kod profesyonel üyelere, müzik terapist adaylarına, müzik terapi uygulayıcılarına ve müzik terapi atölye yürütücülerine hitap eder.
1.3 Bu Etik Kod’da geçen ‘müzik terapi’ ifadesi, MÜZTED’in de ilişkili olduğu EMTC tarafından tanımı kabul edilen ve uygulanan ‘müzik terapi’yi kapsar.
1.4 Bu Etik Kod, EMTC ve MÜZTED tarafından kabul edilen diğer belgelere de saygı duymayı içerir.
Madde 2 - Amaç
2.1 MÜZTED Etik Kod’unun birincil amacı, katılımcının / hastanın / danışanın etik dışı davranışlar sonucu oluşabilecek zararlardan korunmasını ve bireyin sağlığının diğer tüm hususlarının önünde tutulmasını garantiye almak olmalıdır.
2.2 MÜZTED Etik Kod’unun ikincil amacı, üyelerin yukarıda belirtilen birincil hedefi doğrudan veya dolaylı olarak yerine getirmesidir.
2.3 MÜZTED Etik Kod’u, üyelerin refahı, korunması ve mesleki gelişimlerine, mesleğin gelişimine ve “Müzik Terapist” ünvanının korunmasına hizmet eder.
Madde 3 - Genel Mesleki Görevler
3.1 Müzik terapist, mesleki rolü ve iş sorumlulukları konusunda kabul edilmiş kalite standartlarına uygun davranmalıdır.
3.2 Müzik terapist, mesleğin ve ulusal, mahalli veya uluslararası meslek birliklerinin alanla ilgili gerekliliklerine riayet etmelidir.
3.3 Aktif olarak çalışmakta olan bir müzik terapist, kendisini, birincil amacı olan katılımcının / hastanın güvenliğini korumayla veya müzik terapistlik mesleğinin üstün faydasıyla çıkar çatışmasına sokacak resmi veya gayriresmi herhangi bir endüstriyel / ticari veya diğer faaliyetlerde bulunmamalıdır.
3.4 Müzik terapist, verdiği terapi, eğitim ve süpervizyon hizmetlerindeki bilgi ve yeteneklerini genişletmek için uygun yollar üzerinden akılcı adımlar atıp sürekli mesleki gelişimine (SMG) katkıda bulunmalıdır.
Madde 4 – Katılımcılara / Hastalara / Danışanlara Yönelik Sorumluluklar
4.1 Müzik terapist, terapötik ilişkinin doğasında bulunan aşırı bağlanma ihtimalinin farkında olmalıdır. Hiçbir zaman kendi kişisel menfaatlerini (örneğin; duygusal, cinsel, sosyal veya ekonomik) tatmine yönelik eylemlerde bulunmamalıdır.
4.2 Müzik terapist, katılımcı / hasta / danışan veya gerektiği durumlarda ebeveyn / bakımverenle titizlikle yapılmış bir anlaşmayı temel alarak çalışmalıdır. Bu anlaşma şunları kapsamalıdır:
A- Uygulanacak müzik terapi yönelimi, yani metod veya teknikler
B- Tedavinin kapsamı, süresi ve ücreti (uygun olduğu durumda)
C- Tedavi gizliliğinin niteliği ve çocuk veya genç bir bireyle çalışılıyorsa bireyin hukuki koruması için uygulanabilecek gizlilik sınırlılıkları hakkındaki açıklama
4.3 Müzik terapist, özel terapötik gereksinimlerini karşılamaya yetkin olmadığı katılımcılarla / hastalarla / danışanlarla çalışmamalıdır. Bu durum, terapistin eğitimi dışındaki tekniklerin gerekli olduğu durumları da içermektedir.
4.4 Tedavi sadece bireylerin yönlendirilmesi / kendi başvuruları sonrasında verilebilir. Müzik terapist katılımcıları / hastaları / danışanları hizmet almaları için ayartmamalı, cazip tedavi çıktıları gibi yanıltıcı iddialarda bulunmamalı veya bunları yayınlamamalıdır.
4.5 Terapi seansı sırasında katılımcının / hastanın / danışanın fiziksel güvenliğinden müzik terapist sorumludur ve ihtiyaç durumunda ilk yardım sağlanması için tıbbi yardım veya özel ekipmana hızlı erişim gerektiren tüm koşullardan (örn. epilepsi) haberdar olmalıdır.
4.6 Müzik terapist fiziksel veya zihinsel açıdan uygun olmadığı durumlarda (hastalık, aşırı yorgunluk, büyük kayıpların ertesi vb) değerlendirme, tedavi, eğitim, süpervizyon veya araştırma yapmamalıdır.
4.7 Kurumsal sigortalama kapsamında olmadığı durumlarda, müzik terapist kendi mesleki tazminat sigortasına sahip olmalıdır.
4.8 Müzik terapistin, kriz durumunda ve olağanüstü hallerde müzik terapi uygulamaları sağlayabilmesi gerekir.
Madde 5 - Eğitim Sürecindeki Adaylara, Müzik Terapi Stajyerlerine ve Süpervizyon Alanlara Yönelik Sorumluluklar
5.1 Eğitim sürecindeki adayların ve öğrencilerin teorik eğitimi, süpervizyonu veya staj programı ile ilgisi bulunan herhangi bir kişi, MÜZTED’in mevcut oluşumu ve şartları gereği öğrencilerin bireysel veya grup terapisini yürütmemelidir.
5.2 Eğitim sürecindeki öğrencinin yetkin bir terapist haline gelme gelişimi hakkında ciddi şüpheleri olan staj kurumu veya çalışanlar, öğrenciyi ve ilgili yetkilileri bilgilendirmelidir.
5.3 Eğitimci veya süpervizör, klinik denetimi, eğitim sürecindeki bir öğrenciye veya yeterli süpervizyonu almamış bir stajyere devretmemelidir.
Madde 6 - Gizlilik ve Veri Koruma
6.1 Müzik terapist; katılımcının / hastanın / danışanın tedavisi, müzik terapi etkinlikleri (atölye vb.) ve eğitimleri sırasında elde edilen malzeme (besteleme çalışmaları, yazı, çizim, el yapımı enstrümanlar vb.) ve bilgilerin (sağlık dosyası, terapi süreci ile ilintili kayıtlar, terapi süreci dışındaki kapsamlarda kullanım izni bulunmayan her tür yazılı, görsel-işitsel arşiv, seans notları) gizliliğini korumalıdır. Müzik terapist, bu verileri güvenli bir yerde katılımcı / hasta / danışanla ilişkisi sürdüğü sürece saklamalı ve sonrasında imha etmelidir.
İstisnalar:
· Genel bilgiler tedavi planında yer alan diğer profesyonellerle, tedavi düzenlemesini sağlamak amacıyla paylaşılabilir.
· Gizlilik kurallarına terapist ile aynı bağlılığı gösteren öğrenci ve süpervizörlerle, katılımcı / hasta / danışan / ebeveyn / bakıcı izniyle uygun olan bilgiler, eğitim amacıyla paylaşılabilir.
· Katılımcının / hastanın / danışanın / ebeveynin / bakıcının izni ile uygun bilgiler, vaka çalışması veya araştırma projesinin bir parçası olarak yayınlanabilir veya sunulabilir.
· Koruma altında olan küçük çocukların durumu koruyucu aile ve / veya yetkili makamlara bildirilebilir.
· Katılımcının / hastanın / danışanın / engeli bulunan bireyin yaşamının korunması gereken durumlarda yetkili makamlar bilgilendirilebilir.
· Başkalarının hayati tehlike altında olduğu durumlarda yetkili makamlara bilgilendirilebilir.
· Mahkeme tarafından talep edilmesi halinde, yalnızca gerekli olan bilgiler açıklanabilir.
Madde 7 - Araştırma
7.1 Doğrudan veya dolaylı olarak katılımcıları / hastaları / danışanları içeren tüm araştırmalarda, 4. ve 6. bölümlerde belirtildiği üzere, katılımcıların / hastaların / danışanların güvenliğine ve edinecekleri faydaya öncelik verilmelidir.
7.2 Araştırmaya başlamadan önce tıbbi ve / veya akademik etik kuruldan onay alınmalıdır.
7.3 Meslektaşların fikri mülkiyeti saygı çerçevesinde kullanılmalıdır. Herhangi bir sunum veya yayında ortak çalışanların katkısına açıkça değinilmelidir.
Madde 8 - Mesleki İlişkiler
8.1 MÜZTED üyeleri, diğer meslektaşlarla, iyi ve birbirine destekçi iş ilişkileri için çabalamalıdır.
8.2 MÜZTED üyeleri, meslektaşlarına saygılı davranmalı, meslektaşlarının açıklamalarını ve olumsuz niteliklerini aşağılamaktan kaçınmalı ve anlaşmazlık durumunda karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm aramalıdır.
8.3 MÜZTED üyeleri, diğer üyelere yakın davranmalı ve kriz durumunda imkanları dahilinde yardımcı olmalıdır.
Madde 9 - Fırsat Eşitliği
9.1 Müzik terapistin takdirine bağlı olan durumlarda katılımcılar / hastalar / danışanlar, ırkına, dinine, etnik kökenine, cinsiyetine, cinsel yönelimine ve uygulamaya etki etmeyecek herhangi bir engellilik durumuna bağlı olmaksızın değerlendirme ve tedaviye eşit erişim hakkına sahip olmalıdırlar.
9.2 Müzik terapistin takdirine bağlı olan durumlarda eğitim veya süpervizyon adayları, mesleki sertifika veya araştırma fonu başvurusu sahipleri arasında ırk, din, etnik köken, cinsiyet, cinsel yönelim veya mesleki yeterliliği etkilemeyen herhangi bir engellilik nedeniyle ayrımcılık yapılmamalıdır.
Madde 10 - Etik Kod’un Uygulanması
10.1 MÜZTED, etik kural ihlali iddialarını araştırır ve gerektiğinde, ilgili MÜZTED organlarının işleyişi hakkındaki tüzük ile düzenlendiği şekilde uygun disiplin cezası verir.
10.2 İhtiyaç halinde MÜZTED, ilgili konu hakkında EMTC’den görüş alır.
© 2024 Müzik Terapi Akademisi - Tüm Hakları Saklıdır.